Schaven

Vlakbank:
De vlakbank wordt gebruikt om een kromme balk ‘recht’ te maken. Door van de ‘kromme’ uiteinden van de balk materiaal weg te schaven wordt aan 1 zijde van de balk een rechte kant gemaakt. Let op ! door deze bewerking wordt de balk wel smaller. Na het vlakken kunnen we de balk gaan strijken. Met deze bewerking wordt de balk haaks geschaafd, door de gevlakte zijde langs een haaks gelei over de schaaf te halen.

Vandikte schaven:
Nu de balk vlak is en 1 haakse hoek heeft kan deze in de vandiktebank op de juiste dikte en breedte geschaafd worden.
Niet in alle gevallen is het nodig om een plank te vlakken. Als u een plank nodig heeft van bijvoorbeeld 16 mm dikte, dan is de dichtstbijzijnde standaard handelsmaat is 18 mm dik. Met de vandiktebank kan Bie Yourself de plank op de gewenste dikte schaven. De plank is dan mooi glad en geschikt voor verdere afwerking. Met de vandiktebank is het mogelijk om hout voor de renovatie van kozijnen, vensterbanken of houten vloeren op de gewenste breedte en dikte te schaven. Dit probleem doet zich in veel gevallen voor bij oudere huizen waar met andere houtmaten is gewerkt.
De vandiktebank van Bie Yourself is met een digitale klok instelbaar tot een tiende millimeter nauwkeurig.
De maximale plankbreedte op de schaafmachine (vlak- en vandiktebank) is 410 mm, de maximale hoogte is 260 mm.

Als u grotere partijen heeft om te schaven of te profileren, dan biedt Bie Yourself de mogelijkheid om dit voor u te verzorgen. In deze gevallen zal het bij een van onze vaste partners met een 4 zijdige schaafmachine worden uitgevoerd. Informeer gerust naar de mogelijkheden, levertijden en tarieven.

Andere projecten