Schuifraam renovatie

Schuiframen zijn prachtige karakteristieke elementen in oude gebouwen.
In hun originele staat voldoen ze echter allang niet meer aan onze maatstaven voor energie huishouding. Zonder maatregelen zijn het echte tochtgaten.
Veel ramen zijn om die reden in de loop der jaren daarom dicht gekit.
Dit is buitengewoon jammer, omdat goede natuurlijke ventilatie, vooral in oude panden, bijdraagt aan een gezond woon- en leefklimaat.

Tochtafdichting

Bie Yourself heeft zich gespecialiseerd in het aanbrengen van tochtafdichting bij schuiframen. Er zijn hiervoor diverse borstels en rubber profielen beschikbaar.

Afsluiting vensterbank

In de onderdorpel is een rubber O-ring profiel gemaakt voor de afsluiting op de vensterbank. In de stijlen worden 2 borstels gemaakt, deze zitten in kunststof profielen die in het raam worden gemaakt.

Afdekplanken

Ook in de afdekplanken links en rechts aan de voorzijde van het raam komt een borstel, net als in de dorpel tussen het schuifraam en het vaste bovenraam. U dient er rekening mee te houden, dat er na het plaatsen van de tochtprofielen (plamuur) en schilderwerk nodig is aan het raam en de betimmering daaromheen.

Herstel van houtrot en beschadigingen

Schuiframen worden aan de binnenkant van het gebouw op hun plaats gehouden door demontabele afdekplanken (belegstukken). In originele staat zitten deze met enkele schroeven vast.
Die planken werden demontabel gemaakt, zodat de contragewichten bereikbaar bleven.
Bij de demontage van de afdekplanken kunnen deze soms beschadigen. In de loop van de jaren is er soms heel wat gelijmd, gekit, geschroefd of gespijkerd.
Bie Yourself heeft uitgebreide mogelijkheden om houten lijsten na te maken.

Renovatie raam

Bij een recente renovatie bleek een van de raamstijlen zwaar aangetast door houtworm.
Deze stijl is vervangen door een nieuwe, waarbij de profilering uiteraard is overgenomen en de
pen-gat verbindingen werden gebruikt/nagemaakt. Alle verbindingen in het raam zijn met 2 componenten epoxy waterdicht verlijmd. Ook de nieuwe pen-gat verbindingen zijn met epoxy aan elkaar gezet.

Veersystemen voor schuiframen

Na plaatsing van isolatieglas, is het raam een stuk zwaarder en zijn de originele contragewichten niet meer zwaar genoeg om het raam soepel te laten bewegen. Hiervoor zijn tegenwoordig balansveren beschikbaar. Deze worden op het gewicht van het raam afgestemd. Bie Yourself kan de levering en inbouw van deze balansveren voor u verzorgen. Het vervangen van de raamkatrollen door gelagerde exemplaren is een noodzakelijk onderdeel van dit renovatieproces. U dient er rekening mee te houden, dat er na het plaatsen van de balansveren en katrollen (plamuur) en schilderwerk nodig is aan het raam en de betimmering daaromheen.
Balansveer uitgetrokken

Katrol schuifraam

Gerenoveerd raam

Hebt u een schuifraan dat tocht? Neem contact met ons op en we bekijken samen wat de beste oplossing is!