Zagen

De zaag (machine of handzaag) is in al zijn voorkomende uitvoeringen het meest gebruikte stuk gereedschap als het om houtbewerken gaat. Het zaagwerk heeft daardoor ook een grote invloed op het eindresultaat. Daarnaast is het de zaagmachine waarmee de meeste ongelukken gebeuren.
Om goed zaagwerk te kunnen leveren is het nodig, om naast een goede, maar vooral goed afgestelde zaagmachine, ook de goede zaagbladen te hebben en deze op het juiste moment in te zetten.
Op deze pagina treft u een beschrijving aan van enkele belangrijke principes bij het zagen. Het juist toepassen van deze principes draagt eraan bij dat bij Bie Yourself op een veilige manier vakwerk geleverd kan worden. Doe hiermee uw voordeel als u zelf aan het zagen bent. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden.

Splintervrij zagen van plaatmateriaal met melamine (kunststof) toplaag:
Waarom brokkelt de melamine toplaag altijd aan 1 zijde zo lelijk af als je zo’n plaat doorzaagt? Als de tand van de zaag vanaf de bovenzijde de plaat raakt, drukt hij de toplaag tegen de plaat en is een mooie zaagsnede mogelijk. Als de zaagtand aan de onderzijde de plaat ‘verlaat’, is de kracht op de toplaag, van de plaat af, dit zorgt ervoor dat er stukjes af kunnen brokkelen.
Dit probleem wordt opgelost door een 2e zaagblad eerst aan de onderzijde door de toplaag te laten zagen.
Deze zaag wordt de voorritser genoemd. Dit zaagblad draait in tegengestelde richting ten opzichte van het grote zaagblad. Deze zaagbeweging zorgt ervoor, dat ook aan deze zijde de toplaag tijdens het zagen tegen de plaat gedrukt wordt.
Bij gebruik van de voorritser is de toplaag dus al doorgezaagd als de zaagtand van de ‘hoofdzaag’ deze toplaag verlaat, waardoor deze niet meer beschadigd. Het zaagblad waarmee de platen worden gezaagd heeft afwisselend rechte en trapeziumvormige tanden. Deze tandvorm draagt bij aan een mooi zaagresultaat. Bie Yourself Timber Works beschikt over een professionele formaatzaag met voorritser, waarmee plaatmateriaal met melamine of HPL toplaag splintervrij gezaagd kan worden. De maximale plaatafmeting die gezaagd kan worden is 3200 x 2100 mm.

Afkorten van Massief hout:
Voor het afkorten van massief hout wordt een zaagblad gebruikt met ‘veel ‘ tanden, hierdoor ontstaat een fijne zaagrand. Om uitsplinteren tijdens het zagen te voorkomen, kan er een lat achter de te zagen plank gehouden worden. Deze lat dus aan de zijde houden, waar de zaag de plank ‘verlaat’.

Wat is er aan de hand als de zaag gaat ‘branden’ tijdens het afkorten:
– De zaag kan bot zijn
– De zaag draait de verkeerde kant op (het zaagblad zit verkeerdom in de zaag)
– De zaag staat uit de haak (gaat scheef door het hout als u 90 graden afkort)

Bie Yourself Timber Works beschikt over meerdere formaatzagen met instelbare aanslagen op de roltafel waardoor alle producten uit een serie op exact dezelfde lengte worden afgekort.
Doordat het zaagblad onder een hoek ingesteld kan worden is het ook mogelijk om onder alle mogelijke schuine hoeken af te korten.

Schulpen: Het in de lengte doorzagen van massief hout
Voor het schulpen wordt een zaag gebruikt met weinig tanden. Voor elke tand ontstaat daardoor ruimte, om de spaan die bij deze manier van zagen wordt gevormd, op te krullen en af te voeren.
Als er een te fijn getande zaag voor het schulpen wordt gebruikt, kunnen de spanen onvoldoende goed afgevoerd worden en kan er te veel warmte worden ontwikkeld, de zaag kan dan gaan ‘branden’. Dit branden geeft lelijke plekken op het hout, maar het zorgt er ook voor dat de zaag bot wordt.

Positie van het gelei ten opzichte van de zaag:
Zorg ervoor dat er nooit hout tussen de zaag en het gelei verklemt kan raken, als dit wel gebeurt kan dit schade aan de zaag of het zaagblad opleveren. Minstens zo belangrijk is het gevaar voor verwonding als het hout ongecontroleerd door de zaag wordt weggeslagen. Om dit te voorkomen dient u het gelei zo in te stellen, dat de achterkant van het gelei 15 mm achter de positie staat, waar de plank helemaal is doorgezaagd. Let op deze positie verschilt afhankelijk van de dikte van het gezaagde materiaal. Zie tekening.